Adventi vásár

adventi-angyalka.jpg

Túl vagyunk az iskolakezdésen, vissza rázódtunk a nyaralás után a munkahelyünkre és még szinte meg sem szoktuk, hiszen 25 fok és jó idő van odakint, máris felbukkan gondolataink peremén az Advent.

Igaz, hogy a szeptember a vége felé közeledik, de akkor is. Nem furcsa?

Itt-ott megjelennek már a megvásárolható díszítőeszközök. Egy-egy üzlet már buzdít (amúgy helyesen), hogy már most gondoljunk a karácsonyi ajándékokra. Bár talán csak elvétve akad ilyenkor még olyan, aki az összes karácsonyi ajándékát megvette már. Hiszen a karácsonyi ajándékvásárlási láz az utolsó percekben szokott tetőzni, és a legjobb ajándék ajánlatok is ekkor villannak meg a kínálatban.

napfenyes-osz.jpg

Napfényes ősz van, amit kevesen nem szeretnek, hiszen rengeteg finom és jó jár vele (pl.: a természet színkavalkádja, na meg a sütőtök ;-)). Élvezzük is, ahogy csak lehet, de ha bele gondolunk, hogy rövidesen itt az Advent és mehetünk Adventi vásárba, nos... akkor az pluszban feldobja az embert.

Immár csodálatos lehetőségek várnak itthon is, ahol a puncs, a forralt bor majdnem olyan, mintha a bécsi adventi vásárban innánk és a vásári helyeink is világhírűek. Egyre többen vannak, akik minden évben elmennek a barátokkal, a szülőkkel, a gyerekekkel, munkatársakkal és egy jót beszélgetnek az egyre csípősebb hidegben, forralt borral és jó történetekkel tartva melegen a hangulatot.

forralt-bor.jpg

Erre a napra ott lehet hagyni a munkát, a "fontos elintézendőket" az év végi leltárt, a rohanást és lehet sétálni egyet a vásári forgatagban, forró csokit vagy egy forró puncsot szürcsölve. Budapesten és nagyobb városainkban is már több helyen vannak kisebb-nagyobb vásárok. Aki rászán egy kis utazást is, nem is messze a környező országokban talál hasonlóan jó és híres adventi vásárokat. Zágráb, Grác, Pozsony, Kassa és nem utolsó sorban Bécs - hogy csak az ismertebbeket említsük - igazi élményeket adnak, melyek bearanyozhatják az év végi hangulatunkat.

mezeskalacs.jpg

Ezekben a vásárokban mindenkire gondolnak a szervezők. Létre hoznak programokat minden korosztálynak. Van olyan vásár, ahol lehet gyerekeknek mézes puszedlit sütni és díszíteni, vagy vásári játékokat megcsodálni, mutatványosok előadását vagy fényjátékokat megnézni, fúvószenekart hallgatni.

Érdemes elmenni egy ilyen Adventi vásárba. Ha voltunk már, akkor azért, ha meg még nem, akkor meg azért.

busz.jpg

Mert az úton a buszon jókat lehet beszélgetni, lehet zenét hallgatni, lehet lélekben felkészülni az ajándékozás örömére. Hazajövet pedig kellemesen elfáradva lehet szunyókálni. Hiszen nem kell aggódni a forgalom miatt.

Amikor pedig ott vagyunk, jöhet az ajándékvásárlás, a vásárfia, forralt bor, puncs, forró csokoládé, édességek, karácsonyi fények, adventi forgatag, karácsonyi dallamok és mosolygó emberek.

Nem rohanva előre az időben ugyan, de lélekben mi már alig várjuk! :)