Praktikus tudnivalók a bécsi adventi vásárról

adventivasar-becs-rathaus.jpg

A legtöbben úgy gondolják, hogy csak a Rathausplatzon van adventi vásár Bécsben. Nos, ők tévednek, hiszen Bécsben több helyen is, sőt Ausztria több városában is szívesen rendeznek hangulatos kirakodó vásárokat.

Szinte minden bécsi ellátogat legalább egyszer a karácsonyi készülődés jegyében munka után és hétvégén a vásárok valamelyikére.

Lehet itt találkozni barátokkal, rég nem látott ismerősökkel egy puncsot meginni és elbeszélgetni az elmúlt évről, vagy a családdal eljönni mézes puszedlit sütni, esetleg a gyerekekkel gyerekpuncsot inni és a kedvessel korcsolyázni.

Ehhez értenek igazán a bécsiek, idegeskedés nélkül, „gemütlich” találkozni a másikkal és eltölteni a karácsonyi rohanás és az év végi zárás közben egy-két órát kellemesen. Nem kell otthon a vendégek előtt és után takarítani, idegesen összeállítani az esti menüt, csak kényelmesen elsétálni a megbeszélt pavilonhoz és elhörpölni egy bögre forró italt a karácsonyi fények alatt, miközben kellemes háttérzene szól.

adventivasar-ajandek.jpg

Mindegyik adventi vásárra ingyenes a belépés. A tapasztalt bécsiek már tudják, hogy az egyiken igazán finom a puncs, a grog és a forralt bor, a másikon van egy stand, ahol isteni a forró csokoládé, a harmadikon egy álom a smarni (ld. császármorzsa), a negyediken jók a gyerekprogramok, az ötödiken pedig helyes apróságokat lehet venni a barátoknak.  Íme néhány információ a bécsi adventi vásárokról:

adventi-vasar-becs-rathausplatz.jpg

A leghíresebb a Rathausplatzon van ( metróval: U2 Rathusplatz) november 12.-től december 24.-ig minden nap nyitva 10- és 21.30 között, hétvégén péntektől fél órával tovább is. December 24.-én csupán hatig.  A karácsonyfát, ami általában a legszebb, január 6.-ig világítják ki.

adventi-vasar-becs-karlsplatz.jpg

A Karlsplatz méltó háttere a kézműves vásárként is meghirdetett adventi forgatagnak. Igaz, hogy csak 12 és 20 óra között van nyitva, de cserébe sok élőkoncert, adventi barkácsolás, számos gyerekprogram és látványos műhelyek várják az érdeklődőket. Akik megéheznek, azoknak is jut sok ínycsiklandó falat, itt minden kapható, ami szem-száj ingere. A helyszín metróval (U1, U2, U4), villamossal és busszal is könnyen megközelíthető.

adventi-vasar-becs-hofburg.jpg

A bécsi udvarban talán a Habsburg uralkodóknak is tetszene a palotánál (Am Hof) megrendezett vásár. Egy-két perc gyaloglás után lenyűgöző hangulatú karácsonyi vásár tárul a szemünk elé. Hétköznapokon 11 és 21 óra között, pénteken és a hétvégén már délelőtt 10 órától várják az érdeklődőket. A kulináris élvezeteknek egészen 22 óráig lehet hódolni. Bizonyos napokon fúvószenekar szórakoztatja a vendégeket.

adventi-vasar-becs-wilhelminenberg.jpeg

A karácsonyi varázslatot Wilhelminenbergen is élvezhetjük hétköznap délután 16 és 21 óra között, a hétvégén 11 és 21 óra között. Megéri tömegközlekedéssel vagy autóval ide is eljutni, mert lenyűgöző bécsi panoráma tárul a szemünk elé. Itt minden megtalálható, ami romantikus, idilli, finom és szép. A legkisebbeket kézműveskedés és játékok marasztalják, a nagyobbakat az almás rétes és a forró puncs.

adventi-vasar-becs-prater.jpg

A Praterben játékosabb a hangulat, a nyitva tartás is hosszabb. A bécsi vidámpark mindent megtesz, hogy ami hidegben nem annyira vonzó, azt bámulatossá tegye. Az embernek az az érzése hogy egy vicces hógömbben érte utol a karácsonyi hangulat. Élőkoncertek a gospeltől a poppig, póni- és zebralovaglás, körhinta, illetve a híres bécsi óriáskerék, ahonnan Bécs téli pompája megcsodálható. Mindez körítve vidámparki pezsgéssel, amiből itthon úgysem jut nekünk.

Bátran fedezzük fel a többi vásárt is, nem kell egynél leragadni. Bécs tömegközlekedése kiváló, könnyen eljuthatunk egyik forgatagból a másikba. Jó szórakozást!