Mit érdemes megkóstolni a bécsi adventi vásáron?

advent-becs-edessegek.jpg

Mindegyik vásárnak megvan a maga specialitása. Az egyiken a gazdák házi készítésű finomságai, a másikon a bio specialitások, a harmadikon távoli ízek élvezete vár ránk. Az igazán bennfentes már tudja, mit hol érdemes megkóstolni.

A fűszeres puncs, az édesen forralt bor, az illatos tea vagy kávékülönlegességek és a sűrű, krémes csokoládé mellett az ember természetesen megéhezik.

advent-becs-forro-csokolade.jpg

A legtöbb helyen kialakítottak egy „Schmankerlplatz”-ot, ahol minden ételt áruló stand egy helyen, vagy legalább egymás közelében van, így könnyebben és gyorsabban fel lehet mérni, ki mit szeretne enni.

Kényelmesebb is az evés, főleg, ha egy társaság tagjai máshonnan választanak ennivalót és nyugodtabban el lehet fogyasztani, mintha a nézelődők között evickélnénk. Természetesen a szervezők kiemelten figyelnek a fogyasztás helyére, a tisztaság és a szemét megoldása minden évben jól működik.

Sok standon kínálnak saját készítésű sajtot, felvágottat, pástétomot, illetve az ezekből készült szendvicseket, hidegtálakat. Nagy érdeklődésnek örvendenek a különbözőképpen elkészített burgonya-ételek. Isteni sült krumpli szószokkal, sült kolbásszal, desszertnek pedig sült alma dukál.

adventi-vasar-kolbasz.jpg

Elmaradhatatlan a számtalan kolbász és virsli hagyományosan vagy egy kis csavarral. Aki inkább a halak felé hajlik, az is találhat magának harapnivalót. Füstölt lazactól kezdve, a pisztrángterrine-n át, a tonhalpástétomig az ínyencek bátran kísérletezhetnek. A meleg ételeket hatalmas serpenyőkben készítik, a sajtos nokedli, a sült hús krumplival kellemes illatot áraszt. Kellemes felüdülés mellettük a tök-krémleves vagy a gulyásleves.

csaszarmorzsa.jpg

Sok helyen kínálnak édességet, kekszeket, süteményeket: például mézes puszedlit, gofrit, császármorzsát. Ezek utóbbiak frissen készülnek és egy élmény a hidegben egy édesen forró falat. Szinte kötelező a forró gesztenye vagy a színes cukormázzal bevont gyümölcsök.

Vannak standok, ahol csak és kizárólag karácsonyi édességeket kínálnak, itt minden található, ami édes, színes és cukros. Egy másik standon mellette kínálhatnak szárított gyümölcsöket, csokoládéval vagy olajos magvakkal. Mindkettőt érdemes megkostólni.

advent-becs-edesseg.jpg

Egyet biztos nem érdemes kipróbálni, a lángost. A standok nem kapnak engedélyt a helyben sütésére, ezért előre megsütött lángost tartanak melegen az árusok. A lángos tésztája nem szereti a hideget és az újramelegítést, ezért a lángos élvezetét tartogassuk otthonra, a hazai lángosra. :-)

Mit érdemes megkóstolni a bécsi adventi vásáron?