Bécsi adventi hangulat otthon
Aki már volt a bécsi adventi vásáron, az tudja, hogy milyen hangulatos hóesésben kortyolgatni egy kézmelengető puncsot, vagy egy forralt bort a színesen kivilágított standok között. Nos, ha hóesést nem is, de a forró italokat otthon is el tudjuk készíteni kellemes téli estékre.
A karácsonyi hangulathoz illik a szegfűbors, a szegfűszeg és a fahéj. Mindez szinte minden háztartásban megtalálható, köszönhetően a nyári gyümölcsleveseknek. Ezek már az illatukkal karácsonyi hangulatot varázsolnak a lakásba.
A munkából hazaérve, a karácsonyi bevásárlás után, egy kiadós hétvégi kirándulás után, esetleg a nyugodt karácsonyi estéken, vagy csak úgy meglepve a kedvest, a családot, érdemes elkészíteni egy forró italt.
Puncs bogyós gyümölcsökkel
A bécsi vásároknak ez a befutója a forralt bor mellett. Mutatós, ahogy a piros édes gyümölcsök úszkálnak a bögrében és nem lehet elrontani az elkészítését.
1 evőkanál kristálycukor, vagy ízlés szerint több illetve kevesebb
1 db szegfűszeg
1 db fahéj
fél liter vörösbor
2 dl víz, ami lehet ásványvíz is
1 filter gyümölcstea tea
25 dkg szárított bogyós gyümölcsök, tőzegáfonya, áfonya
A vörösbort a vízzel, a cukorral, a teával és a fűszerekkel forraljuk fel és lassú tűzön 3 percig gyöngyöztessük. Tegyük hozzá a gyümölcsöket és hagyjuk 5 percig, hogy jól megszívják magukat.
Forrón öntsük bögrékbe, díszíthetjük fahéj rudakkal.
Havas puncs
Ha valakinek mégis hiányzik a havazás, felidézheti a meleg szobában is. Kiváló téli helyettesítője a lefekvés előtti esti tejnek, de csak felnőtteknek!
4 cl barna rum
2 teáskanál barna cukor
5 dl zsírosabb tej
4 csipet fahéj
2 evőkanál tejszín, díszítésnek
Melegítsük fel a tejet a cukorral és két csipet fahéjjal. Amikor a tej forró és a cukor felolvadt, habosítsuk a tejet kézi habverővel. Húzzuk félre a tűzhelyről, adjuk hozzá a rumot. Öntsük hőálló poharakba, ha nem bízunk a pohár tartósságában, használhatunk hozzá néhány szalaggal díszített, megfelelő nagyságú lekvárosüveget. Díszítsük tejszínnel.
Gyerekpuncs
Ne feledkezzünk meg a legkisebbekről sem. Nekik is jól esik egy kirándulás után, esetleg előre bekészítve a termoszba már a túra alatt egy fűszeres melengető ital.
fél liter almalé
3 csipet fahéj
1 szegfűbors
1 szegfűszeg
Melegítsük fel az almalevet a fűszerekkel, hagyjuk egy kicsit pihenni, hogy a fűszerek kiengedjék az aromájukat és utána fogyasztható hőmérsékleten kínáljuk meg vele a gyerekeket.
Karácsonyi forralt bor
4 db szegfűszeg
1 db bio, vagy forró vízzel nagyon megmosott narancs
1 dl narancslé
6 cl rum
3 evőkanál barna cukor
1 liter vörösbor
Szeleteljük fel a narancsot és tegyük a bögrékbe, erre fogjuk önteni a forralt bort. A narancslevet a borral és a többi hozzávalóval forraljuk fel. Amint felolvadt a cukor és kellemes illatot áraszt - ez körülbelül 5-8 perc -, töltsük forrón a bögrékbe.
Ezek a forró italok pár perc alatt elkészülnek és a hozzávalók beszerzése is egyszerű, illetve sokáig elállnak. Érdemes meglepni a szeretteinket egy kis karácsonyi hangulattal.