A Karácsonyi bevásárlás korai megkezdése

Számos rádióállomásnál figyelhettük meg az elmúlt években, hogy már Novemberben megkezdik a karácsonyi számok leadását, sőt, legnagyobb meglepetésünkre már Halloween környékén hallhatunk egyet-egyet ezekből a dalokból.

karacsonyi-dalok-radioban.jpg

Ez egy kicsit furcsa, sőt, bizarr lehet, bármint az, hogy Halloweenkor karácsonyi dalokat adnak. Ugyanakkor ennek van ésszerű magyarázata.

Vannak, akik szeretik korán elkezdeni a karácsonyi ajándékbeszerzést, és ők kifejezetten örülnek a karácsonyi daloknak is, hiszen ez segít nekik az ünnepi hangulat megteremtéséhez.

A karácsony egyik nagyon fontos részét képezi a vásárlás, akárcsak a Mikulás. Bár a Mikulás biztos nem árulná el nekünk a titkait, nyilvánvalóan van egy taktikája, aminek köszönhetően elsöprő sikert arat minden Karácsonyi időszakban.

karacsonyi-bevasarlas.jpg

Akárcsak Ő, a korai ajándékvadászok is olyan személyek, akik roppant szervezettek, és akik előre eltervezik, és beszerzik az ajándékokat, még mielőtt a vásárlás-láz megkezdődne, és villámgyorsan őrületté fajulna.

A Hálaadás utáni nap, amit Black Friday néven ismerünk, egy amerikai hagyomány, ami mára a hazánkban is elterjedt. Ezen a napon kezdődik el a vásárlási szezon, ennek köszönhetően szinte mindenhol találhatunk hatalmas leárazásokat.

black-friday.jpg

A kereskedők célja ezzel az, hogy meghirdessék a karácsonyi akciókat, különlegességeket, ajándékokat, és más promócióikat. Az ok pedig, amiért a kereskedők ekkora felhajtást csapnak a karácsonyi időszak alatt, egész egyszerűen az, hogy ez az év legnagyobb vásárlási szezonja. A karácsonyi termékek, amik általában a Hálaadás után kerülnek a polcokra, akár 50-70%-os leárazásra is kerülhetnek a szezon alatt a boltokban.

Mivel a kereskedőknek nyilvánvalóan megvan a maguk taktikája, amivel magukhoz csalogathatják a tökéletes karácsonyi ajándék után kutató vásárlókat, a vevőknek is fontos, hogy kidolgozzák a saját stratégiájukat.

karacsonyi-oltozet-ekszer_1.jpg

A hozzáértő, és korai karácsonyi vásárlók azok közé az emberek közé tartozhatnak, akik halkan karácsonyi dallamokat dúdolgatnak a bevásárlás közben. Az ajándékbeszerzést akár már Októberben is el lehet kezdeni, a korai karácsonyi beszerzők gyakran készítenek listát a szeretteikről, a nekik kigondolt ajándékokról, ez alapján felmérhetik, milyen lehetőségeik vannak, mi a legfontosabb, és a termékek hozzávetőleges árait is.

Annak, hogy valaki már a szezon hivatalos kezdete előtt elkezdi a karácsonyi nagybevásárlást, több előnyös oldala van, például, hogy nem kell a zsúfolt, ideges emberekkel telt plázában vásárolnia, jobb áron szerezheti be a termékeket, több ideje van átgondolni, és mérlegelni a dolgokat, és összességében sokkal jobb élményként marad meg a vásárlás, mint mondjuk azoknál a személyeknél, akik szeretik az utolsó pillanatig halogatni az ajándék beszerzést.

karacsonyi-ajandek.jpg

Fontos tudnivaló, hogy a kereskedők igazából, a tévhittel ellentétben nem a szezon közben viszik le a leginkább a termékeik árát. Miért is tennék? Hiszen akkor így is, úgy is megveszik az áruikat. A kereskedők igazából októberben, és novemberben adják a legnagyobb kedvezményeket. Nem azt mondom, hogy a karácsonyi időszakban nincsenek árleszállítások, ám mégis, ebben az időszakban a legoptimálisabb beszerezni az ajándékokat.

Ha van hátránya a korai ajándékbeszerzésnek, akkor az az, hogy vannak olyan kerekedők (ez különösen a játékiparra jellemzők), akik várnak a Karácsonyi Szezon hivatalos kezdetéig az új termékeik piacra dobásával.

Arra a taktikára építve tesznek így, hogy talán így még népszerűbb lesz a játék, és még többen veszik majd meg Karácsonyra.

karacsonyi-jatekok.jpg

Minden karácsonyi időszak alatt van egy, talán két játék, amit úgy írhatnánk le, hogy a „muszáj beszerezni Karácsonyra” ajándékok. Ezek lesznek az ajándékötlet-kedvencek, amik miatt a vásárlók képesek akár órákat is sorban állni a korai reggeli órákban a boltok előtt, abban a reményben, hogy beszerezhetik gyermekeiknek a legújabb, legmenőbb, hőn áhított játékot.

Ám az, ha valaki már korán el szeretné kezdeni az ajándékvásárlást, nem feltétlenül jelenti azt, hogy már a Karácsonyi vásárlási szezon beköszönte előtt mindent be kell szereznie. Egyszerűen csak érdemes a jelentősebb, vagy alapvetőbb dolgokat hamarabb beszerezni, hogy ezzel is megkönnyítsük a dolgunkat.

karacsonyi-tomeg.jpg

Ami a legfontosabb dolog, amit jó, ha megteszel, ha úgy döntesz, hogy idén szeretnél korán nekikezdeni a karácsonyi bevásárlásnak az, hogy kerülöd a feszültséget. Például, ha lehetséges, kerüld a zsúfolt üzleteket. Hiszen részben azért akarod korán elintézni ezeket a teendőket, hogy minél kellemesebb legyen a bevásárlás! Ha ügyelsz arra, hogy elkerüld a feszült helyzeteket, akkor akár kellemes is lehet a beszerző körutad, és már korán átjárhat Téged a Karácsony Szelleme.

És hogy mikor is van a Karácsonyi Szezon hivatalos kezdete? Ez országonként változhat. Ha most csak az Adventet nézzük, itthon november 27-én indul az "idény". Bécsben az adventi vásár például november 12-én. Erről bővebben itt olvashatsz!